top of page

Kun terveys huolettaa

Kuinka työtön hakeutuu terveydenhoitoon?

 

Työttömällä on terveydenhuoltolain (1326/2010, 13 §) mukaan oikeus päästä terveystarkastukseen. Työttömien terveyspalvelujen järjestäminen kuuluu kunnalle. Työttömille suunnatun terveystarkastusten toteuttaminen on yksi terveydenhuollon tehtävistä. Työttömän terveystarkastuksella tarkoitetaan kliinisillä tutkimuksilla tai muilla luotettavilla menetelmillä tehtyä terveydentilan, työ- ja toimintakyvyn tarkastusta sekä terveyden edistämiseen liittyvää selvittämistä.

 

Työttömillä ilmenee työssäkäyviä enemmän terveydellisiä ongelmia sekä monet terveysriskit lisääntyvät työttömyyden pitkittymisen saatossa.

 

Työttömän terveystarkastus ja työ- ja toimintakyvyn arviointiprosessi etenee seuraavasti:

 

  1. Asiakas tai jokin viranomaistaho huomaa tarpeen terveystarkastukselle

  2. Terveydenhoitaja tekee terveystarkastuksen, jossa kartoitetaan myös työ- ja toimintakykyä. Myös lääkäri voi tehdä tarkastuksen, jos kohdat 2, 3 ja 4 toteutuvat samanaikaisesti.

  3. Mikäli asiakkaalla on jokin hoitoa vaativa sairaus tai tarve työ- ja toimintakyvyn arvioinnille, hänet ohjataan lääkärille.

  4. Sairauksien hoidosta, työ- ja toimintakyvyn arvioinnista vastaa lääkäri. Lääkäri ottaa kantaa tilanteen mukaan jäljellä olevaan työkykyyn ja sen edistämiseen työkyvyttömyyden osoittamisen ohella. Lääkäri kirjoittaa tarvittavat lausunnot esim. sairauspäivärahaa tai kuntoutukseen hakemista varten.

  5. Mikäli asiakas tarvitsee laaja-alaista arviointia, se edellyttää yhteistyötä ja sopimista eri viranomaisten välillä. Arviointi voidaan toteuttaa kunnan toimesta esimerkiksi erikoissairaanhoidon kuntoutumisyksikössä, TE-hallinnon toimesta tai Kelan ammatillisena kuntoutuksena. Työttömällä voi olla myös oikeus työeläkekuntoutukseen. Erikoissairaanhoitoon hakeutuminen edellyttää lääkärin lähetettä. Ammatilliseen kuntoutukseen hakeutuminen edellyttää lääkärinlausuntoa ja omaa hakemusta.

 

Muista myös kuunnella itseäsi

 

Työttömänä voit kokea ahdistusta, turvattomuutta ja sinulla voi olla mieli maassa. Pitkittynyt jatkuva alakuloinen mielentila voi vaikuttaa epäterveellisten elämäntapojen kehittymiseen, jolloin painoa saattaa kertyä ja päihteiden käyttö lisääntyä.
Terveelliset elämäntavat ja säännöllinen päivärytmi sekä riittävä uni auttaa mieltä jaksamaan arjessa ja muutostilanteissa. Esimerkiksi lähialueen liikuntamahdollisuuksia voi kysellä kuntasi tai kaupunkisi liikuntavirastosta.
On tärkeää pitää yhteyttä ystäviin ja läheisiin, sillä heidän antama tuki voi olla korvaamaton vaikeina hetkinä. Työttömyyden aikana voi ennemminkin hoitaa sellaisia ihmissuhteita, joille ei löytynyt aikaa tai jaksamista työssä ollessa.

bottom of page