Työnhaussa on hyvä huomioida seuraavia asioita
-
Ole aktiivinen. Työpaikat täytetään heti sopivan hakijan löydyttyä.
-
Ole oma-aloitteinen, käy paikan päällä ja tiedustele.
-
Säilytä laaja näkökulma. Voit aluksi ottaa vastaan työn, mikä ei ole unelma-ammattisi. Samanaikaisesti voit etsiä itsellesi mielekkäämpää työtä.
-
Hae itseäsi kiinnostavaa työtä. Useilla työnantajilla on avoimia työnhakuja moniin toimiin. Et välttämättä saa hakemaasi työtä, mutta ovet voivat aueta toisiin työtehtäviin.
-
Kun löydät työpaikkailmoituksen, soita tai tiedustele sähköpostitse lisätietoja työtehtävästä. Tiedustelun perusteella voit saada paremman kuvan siitä, mitä työhakemuksessa kannattaa painottaa.
-
Huolehdi itsestäsi. Työnhaku voi olla stressaavaa ja kuluttavaa, joten välillä on hyvä rentoutua ja keskittyä työkyvyn ylläpitämiseen.
Työhaastattelussa on hyvä huomioida seuraavia asioita
-
Perehdy työnantajaorganisaatioon ja työtehtävään etukäteen. Annat omalla perehtymiselläsi huolellisen ja ammattimaisen kuvan itsestäsi.
-
Mieti valmiiksi omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi työtehtävää ajatellen. Valmistaudu kuvailemaan omia ominaisuuksiasi.
-
Ota tutkinto- ja työtodistukset mukaan. Aikajärjestyksessä yhteen kansioon kootut todistukset antavat sinusta järjestelmällisen kuvan.
-
Pukeudu haastatteluun asiallisesti ja tilanteen arvokkuuden mukaisesti.
-
Ole ajoissa paikalla. Myöhästyminen haastattelusta voi antaa työnantajalle sinusta epäluotettavan kuvan.
-
Saapuessasi työhaastatteluun esittele itsesi. Muista kätellä ennen ja jälkeen haastattelun sekä ylläpitää luontevaa katsekontaktia koko haastattelun ajan.
-
Kerro haastattelijalle mitä sinä pystyt tarjoamaan yritykselle ja mitä toivot oppivasi yritykseltä.